Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Steigen i Nordland

Steigen Kystlag

Tilsluttet Forbundet KYSTEN

M/K Nordstjernen

M/K Nordstjernen er juvelen vår og den største gjenstanden i Kystmuseet. Til daglig ligger båten på fortøyning like utenfor kystmuseet på Nordskot, men en gang i blant drar vi på turer i nærområdet og koser oss om bord eller på land ett eller annet sted i Steigens mangfoldige kystsone.

Nordstjernen er en kravellbygget kutter, bygget på Rognan i 1937 av Alfred Berntsen og Gjert Jensen for Ottar Sørensen m.fl. fra Laukvik i tidligere Nordfold kommune. Båtens opprinnelige lengde var 38 fot. På begynnelsen av 1960-tallet ble Nordstjernen forlenget til sin nåværende lengde på 44,5 fot. Neste ombygging av båten skjedde i 1973. Da ble det bygget rekker og lugarkappe av aluminium, og nye master ble montert.

Den første motoren var en 20 HK Heimdal glødehodemotor. I 1962 ble denne erstattet av en 40 HK Rapp glødehode-motor. Ved ombygginga i 1973 ble nåværende motor montert, en General Detroit dieselmotor type 6-71. Motoren yter 185 hk og har et Twin Disc gear type MG-509. Vi har fått tak i en tilsvarende motor som vi bruker som delemotor når noe går i stykker, noe det heldigvis sjelden gjør.

Av utstyr ellers om bord kan vi nevne:

  • Radar Decca 060 fra 1975. Skipsradio VHF Sailor RT 144B fra 1978.
  • Autopilot RobertsonAP-30 fra 1982.
  • Ekkolodd Simrad fra 1960-årene.
  • Hydraulisk line- og garnspill type Rapp LS-120 fra ca 1970.
  • Lanterner, fiskelanterner og dekkslys.

I 1973 overtok Ottars sønn Fritz båten, og eide den fram til 1999. Nordstjernen har med andre ord vært i aktivt fiske i Steigen i 62 år i samme familie. Bare det gjør den verneverdig!

Dugnad på slipen til Øystein

Båten ble reddet fra kondemnering ved at Stiftelsen Grøtøy gamle handelssted overtok den. Senere ble den overtatt av Steigen Kystlag, som eier båten i dag. Nordstjernen er så vidt vi vet den siste fiskeskøyta (styrehus bak) igjen av Steigens fiskebåter og også den siste kutteren. Steigen Kystlag har inngått verneavtale med Riksantikvaren og utarbeidet verneplan for båten.

Dessverre begynner tidens tann å tære på båten. Særlig dekket er dårlig og må utskiftes. Vi har en mistanke om at det også er råte i rekkestøtter og spantetopper. Vi har derfor søkt Riksantikvaren om tilskudd de siste årene, men fått avslag hver gang. Vi vil fortsette å søke helt til båten blir så dårlig at den ikke lenger kan flyte med normalt tilsyn. Dessverre blir råteskadene bare større og større for hvert år som går. Det vil være et stort tap for kystkulturen hvis vi tilslutt må hugge opp Nordstjernen.

(Av flere årsaker er Nordstjernen nå overlatt til Hamarøy Kystlag. Vi hadde en flott tid med ei prektig skute som har gitt oss mange gode minner)  

    Ved Tranøy

Nothunn-visa

Eter Roald Vinkenes/Olav Olsen (Steigen)